Firmele cu venituri din AdSense nu datoreaza TVA in Romania

În România, pentru veniturile obținute de la Google AdSense nu se datorează TVA. Totuși, o firmă poate solicita obținerea unui cod special de TVA care va fi utilizat în relațiile cu țările din UE, rămânând în același timp neplatitoare de TVA. Însă, această facilitate fiscală are niște condiții de aplicare: poate fi solicitată doar de către firme mici, cu cifră de afaceri sub 300.000 lei. După atingerea acestui prag, firma trebuie să se înregistreze și să devină platitoare de TVA. În caz contrar, se va porni de la 0 la începutul anului următor.

Există două opțiuni pentru o firmă: să rămână neplatitoare de TVA și să solicite un cod special de TVA sau să devină platitoare de TVA cu cod normal de TVA, caz în care trebuie să deducă și să colecteze TVA. Este recomandat să deveniți platitor de TVA cu cod normal de TVA în cazul în care aveți cheltuieli semnificative purtătoare de TVA, cum ar fi leasing-uri, achiziții de la furnizori de servicii platitori de TVA, și facturați către persoane juridice platitoare de TVA.

Pentru multe firme care desfășoară activități în mediul online, Google AdSense reprezintă o sursă importantă de venit. În România, pentru veniturile de la Google nu se datorează TVA. Aceasta înseamnă că firmele care își monetizează site-urile prin intermediul platformei Google AdSense nu trebuie să colecteze TVA de la utilizatorii lor și nici să plătească TVA autorităților fiscale din România.

Există, totuși, anumite condiții pentru a putea beneficia de această facilitate fiscală. În primul rând, firma trebuie să rămână neplatitoare de TVA și să solicite obținerea unui cod special de TVA, care va fi utilizat în relațiile cu țările din UE. Această solicitare poate fi făcută online, prin intermediul portalului de servicii fiscale.

Este important de menționat că o firmă neplatitoare de TVA devine consumator final, ceea ce înseamnă că va plăti toate TVA-urile la achiziții, însă nu mai este obligată să factureze cu TVA mai departe. În acest caz, dacă o firmă A este platitoare de TVA și vinde produsul cu preț final către consumator de 238 lei, venitul firmei va fi de 200 lei și va încasa 38 lei TVA. Dacă însă concurența firmei A, firma NP – neplatitoare de TVA, vinde un produs similar cu 238 lei, atunci firma neplatitoare are venituri de 238 lei. Ambele firme au achiziții de 100 lei + TVA, 119 lei.

Faptul că veniturile de la Google nu sunt impozitate cu TVA în România poate fi un subiect de interes pentru multe companii care utilizează platforma Google pentru a-și promova produsele sau serviciile. În acest sens, este important de menționat faptul că această excepție se aplică tuturor companiilor din România care obțin venituri de la Google, indiferent de dimensiunea sau activitatea acestora.

Astfel, în România, pentru veniturile obținute de la Google nu se datorează TVA. Însă, această excepție se aplică numai în cazul în care firma respectivă are un cod special de TVA, care este utilizat doar în relațiile cu țările din Uniunea Europeană. Astfel, firma respectivă poate să rămână neplatitoare de TVA și să nu fie obligată să factureze cu TVA mai departe.

Deși această excepție poate părea avantajoasă pentru companii, este important de menționat faptul că o firmă neplatitoare de TVA devine consumator final, ceea ce înseamnă că va plăti toate TVA-urile de la achiziții, dar nu va fi obligată să factureze cu TVA mai departe.

De asemenea, este important de reținut faptul că a fi neplatitor de TVA este o facilitate fiscală, care are unele condiții de aplicare. Astfel, această facilitate fiscală se aplică doar pentru firme mici, cu cifra de afaceri sub 300.000 lei. După atingerea acestei cifre, firma trebuie să se înscrie și să devină platitoare de TVA.

Dacă firma nu atinge acest prag, se pornește de la 0 la începutul anului următor. Astfel, este important să se monitorizeze constant cifra de afaceri pentru a evita eventualele probleme cu autoritățile fiscale.

Dacă firma dorește să devină platitoare de TVA cu cod normal de TVA, aceasta trebuie să deducă și să colecteze TVA. Este recomandat să optați pentru acestă variantă în cazul în care aveți cheltuieli semnificative purtătoare de TVA, cum ar fi leasing-uri, achiziții de la furnizori de servicii platitori de TVA etc, și facturați către persoane juridice platitoare de TVA.

În concluzie, pentru veniturile de la Google, firma nu datorează TVA în România, însă este important să respectați condițiile și să optați pentru varianta cea mai favorabilă pentru afacerea dumneavoastră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonAPELEAZA